Ziemniaki z cebulą, miodem i czosnkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml płynnego miodu spadziowego
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 kg małych ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej cebuli wlać miód spadziowy i dodać obrane ze skóry całe ząbki czosnku. Składniki dusić pod przykryciem do miękkości czosnku. Wówczas dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy