Minchee

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1349
Minchee
fot. Adriao (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody z 1 łyżką oliwy z oliwek i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, wymieszać i przełożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać mielony koper, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego melasę, wymieszać, po czym dodać ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)