Przekładaniec warzywno-serowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2170
Przekładaniec warzywno-serowy
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 350 g cukinii
  • 350 g pomidorów
  • 200 g sera brie
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)

Opis przygotowania:

Ciastem wyłóż wysmarowaną łyżką oleju blachę, na brzegach formując rant. Spód nakłuj i posmaruj białkiem. Piecz 10 minut w temp. 220 st. C.

Cukinię i pomidory umyj i pokrój w plastry. Cukinię podsmaż na pozostałym oleju. Osącz. Ser pokrój w plastry.

Na cieście układaj obok siebie rządki pomidorów, sera i cukinii (tak, aby zachodziły na siebie). Oprósz solą i pieprzem. Rant placka posmaruj żółtkiem. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Posyp tymiankiem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów