Ziemniaki czerwone z kiełbasą, jajkiem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1663
Ziemniaki czerwone z kiełbasą, jajkiem i kapustą
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g kiełbasy krakowskiej
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 3 g kiełków kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 2 jaka
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Kiełki kapusty sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Liście kapusty włoskiej umyć, przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałki. Kiełbasę krakowską pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę oraz ugotowane wcześniej ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili ich zarumienienia się na średnim ogniu. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego ugotowane liście kapusty włoskiej. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do chwili ścięcia się samych białek. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami kapusty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów