Tofu w sosie czekoladowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1774
Tofu w sosie czekoladowym
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 czerwone rzodkiewki
  • 1 łyżka płatów z nagietka
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • Sos czekoladowy:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Awokado, rzodkiewkę oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Płatki nagietka sparzyć wrzącą wodą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę a miąższ pokroić na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w talarki. Tofu połamać na drobne kawałki, oprószyć je szczyptą soli, wymieszać, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na małym ogniu.

Przygotować sos: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, potem wsypać do tego mieloną paprykę chili, kolendrę i dokładnie wymieszać.

Następnie przelać do smażonego tofu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 40 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone awokado i rzodkiewkę. Całość udekorować świeżym rozmarynem i posypać płatkami nagietka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów