Tarty serowo-budyniowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 1 szklanka malin
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa serowo-budyniowa:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 50 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem małych foremek do pieczenia ciasta.

Przygotować masę serowo-budyniową: ser twarogowy dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo przepuszczony ser twarogowy, śmietanę kremówkę i budyń śmietankowy. Następnie białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z ekstraktem waniliowym oraz tartą skórką cytrynowa dodać do utartych składników. Natomiast z białek ubić mikserem sztywną pianę i również ją dodać do całości. Wszystko dokładnie jeszcze raz utrzeć na jednolitą masę, po nałożyć ją łyżką na ciasto w foremkach.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz i udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.

0 komentarzy