Wołowina duszona w winie z brzoskwinią i selerem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1221
Wołowina duszona w winie z brzoskwinią i selerem
WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g policzków wołowych bez kości
  • 100 g polędwicy wołowej
  • 4 brzoskwinie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę, brzoskwinie oraz łodygi selera umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową pokroić w kostkę. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Łodygi selera naciowego pokroić w ukośne kawałki. Karkówkę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić mięso do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojoną polędwicę, oprószyć ją przyprawami i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojony seler oraz brzoskwinie. Składniki dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komenatrzy