Zrazy z rodzynkami i pachnotką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1767
Zrazy z rodzynkami i pachnotką
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 4 kotlety schabowe wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 garść liści pachnotki zwyczajnej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona sałata
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście pachnotki zwyczajnej oraz rodzynki przełożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą. Pomidory pokroić w ćwiartki i razem z sałatą wyłożyć na talerz. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli i pieprzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.

Następnie na rozbite mięso nałożyć sparzone wcześniej rodzynki z liśćmi pachnotki zwyczajnej. Całość zrolować, spiąć małymi wykałaczkami, obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.

Wszystko polać pikantnym keczupem i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów