Kurczak panierowany z ryżem i wodorostami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1618

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 płaty suszonych wodorostów nori
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • ojej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki bułki tartej

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać ze sparzonym nori i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na porcje, po czym oprószyć je szczyptą soli i pieprzu.

Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą i wymieszać ją z bułka tartą. Następnie pokrojone mięso panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanej mące z bułką tartą i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów