Limonkowe bezy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 767
Limonkowe bezy
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 7 małych limonek
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 l wody
  • Na bezy:
  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Limonki umyć, osączyć z wody i obrać ze skóry. Następnie przełożyć je do jednego rondla, zalać wodą, syropem klonowym, miodem i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i same limonki osączyć z zalewy i nabić je na patyczki szaszłykowe.

Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywna pianę. W ubitej pianie obtoczyć nabite wcześniej limonki. Pozostałą część ubitej piany przełożyć do miski, natomiast obtoczone pianą limonki zrumienić palnikiem nad otwartym ogniem i również dodać do miski z pianą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy