Kurczak z makaronem i boczniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2046
Kurczak z makaronem i boczniakami
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 30 g kiełków fasoli mung
  • 4 grzyby boczniaki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Grzyby, mięso oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Boczniaki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, opłukać zimną wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, dodać do nich pokrojone boczniaki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu odcedzić, mięso pokroić na małe kawałki i razem z grzybami dodać do makaronu w misce. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej kiełki fasoli mung i pokrojoną szalotkę. Do drugiej miseczki wlać sos sojowy, ocet ryżowy, mirin, oliwę z oliwek, wsypać cukier, po czym rozmieszać, połączyć ze składnikami w drugiej misce i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać posiekaną natką zielonej pietruszki i podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów