Namasu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1550
Namasu
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z surowego łososia
  • 100 g białej rzodkiewki
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 1 marchew
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Marchew z imbirem obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Rzodkiew obrać ze skóry i pokroić na cienkie kawałki. Kapustę pekińską pokroić na małe kawałki. Łososia pokroić w cienkie plastry. Pokrojone składniki przełożyć do jednej miski i wymieszać je ze sobą. Następnie zagotować wodę z octem ryżowym, cukrem i szczyptą soli, po czym przestudzić ją i zalać składniki w misce. Całość nakryć folią spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, odcedzić z zalewy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)