Hirayachi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1367
Hirayachi
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 plastry suszonego nori
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Nori sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich mąkę, wlać mleko sojowe, dodać pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie składniki przelać na rozgrzaną 1 łyżkę olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego pokrojone nori. Smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do potrawy.

Komentarze (0)