Placki ziemniaczane z sosem

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • Dodatki:
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • słodka, mielona papryka
  • liść laurowy
  • mąka
  • olej
  • natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania

Ziemniaki i 1 cebulę obierz, umyj i utrzyj na tarce. Odlej nadmiar płynu, najlepiej przez płócienną ściereczkę. Dodaj jajka, 2 łyżki mąki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj ciasto. Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż placki na złocistobrązowy kolor. Talerz z plackami odstaw w ciepłe miejsce. Podczas smażenia placków pokrój cebulę w talarki, a paprykę w paski. zeszklij cebulę na łyżce oleju, wrzuć paprykę, przez chwilę podsmażaj. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, podlej niewielką ilością wody, przypraw solą, pieprzem, mieloną papryką i szczyptą cukru do smaku, wrzuć liść laurowy i duś około 15 minut. Placki ułóż na talerzach i polej sosem z papryką. Danie udekoruj natką pietruszki

0 komentarzy

Podobne przepisy