Gari (imbir marynowany)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4752
Gari (imbir marynowany)
fot. DoWhile (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić go ostrym nożem w cienkie plastry i przełożyć do miski. Następnie zasypać go sola morską i odstawić na 30 minut. Po tym czasie imbir przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Do rondla wsypać cukier, wlać ocet ryżowy, zagotować na średnim ogniu, po czym zalać tym imbir w słoiku i dobrze zakręcić. Całość włożyć do rondla zalanego do połowy wodą, szybko zagotować, wyciągnąć słoik z wody i pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu. Do spożycia podawać osączony z zalewy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów