Ganmodoki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1550
Ganmodoki
fot. Pieria (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 100 g białej fasoli w zalewie
  • 4 grzyby shitake
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, po czym razem z tofu przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski z marchewką. Grzyby dokładnie oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Wsypać do tego mąkę pszenną oraz kukurydzianą, rozmaryn, sezam i dodać białko jajka. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować małe placki. Smażyć je na patelni na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)