Sakiewki z kasztanami, paluszkami krabowymi i serem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2685
Sakiewki z kasztanami, paluszkami krabowymi i serem
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta filo
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 250 g paluszków krabowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozmrozić i pokroić w kwadraty 10 x 10 cm. Kasztany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kasztany ponacinać nożem w górnej części, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kasztanów w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników. Wlać do tego roztopione masło, sos sojowy, dodać tarty parmezan i bułkę tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, nałożyć na pokrojone kwadraty z ciasta, zawinąć w sakiewki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec do czasu, aż ciasto zacznie cie rumienić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów