Tofu smażone z jajkami w sosie chili

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g tofu
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę ryżową oraz sól i roztrzepać widelcem. Tofu podzielić okrągłą foremką na kawałki, po czym wysmarować je z obu stron roztrzepanymi składnikami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko zalać sosem słodko-kwaśnym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy