Kawowa galaretka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1650
Kawowa galaretka
fot. mah_japan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 ml śmietanki do kawy
  • Na kawę:
  • 250 ml wody
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
  • Na galaretkę:
  • 200 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Opis przygotowania:

Przygotować galaretkę: żelatynę spożywczą zalać 2 łyżkami wrzącej wody i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Zagotować 200 ml wody w rondlu, po czym wsypać do wrzątku cukier, kawę espresso, wymieszać i ściągnąć z ognia. Następnie dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przestudzić. Następnie wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia żelatyny. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki i pokroić nożem w drobną kostkę.

Przygotować kawę: kawę rozpuszczalną przesypać do filiżanki, zalać 250 ml zagotowanej wody i nakryć spodeczkiem na jedną minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną galaretkę i wszystko zalać śmietanką do kawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów