Orzechy w cieście z miodem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1827
Orzechy w cieście z miodem i sezamem
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g łuskanych orzechów laskowych
  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać śmietanę, spirytus i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem, nałożyć na nie całe orzechy laskowe, po czym z całości uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu przełożyć do miski. Wszystko polać płynnym miodem i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów