Cannoli z pistacjami, serem i bakaliami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Cannoli z pistacjami, serem i bakaliami

    Dodane przez: arek

    Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g tłuczonych pistacji
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • olej do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g ananasa kandyzowanego
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego

Opis przygotowania

Rodzynki, ananasa kandyzowanego oraz tartą skórkę cytrynową przesypać razem na sitko, sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i oba składniki utrzeć łyżką na puszystą masę. Do utartych składników wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, wlać wino wytrawne, wyrobić gładkie ciasto, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, zawinąć na odpowiednie foremki, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przestudzić i ściągnąć z foremek.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce usmażonego wcześniej ciasta i obtoczyć je w tłuczonymi pistacjami.

Przygotować nadzienie: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, mielony cynamon i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, ananasa oraz skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szprycy i napełnić tym ciasto ze składnikami.

Gotowe przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy