Rzepa marynowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3055
Rzepa marynowana
fot. DoWhile (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g białej rzepy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki sake
  • 0,5 szklanki octu 10%

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i przełożyć je do miski. Następnie wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wlać ocet, sake i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić i zalać pokrojoną tym rzepę w misce. Całość zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i odcedzić z zalewy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy