Kurki ryżowe ze śliwkami, śmietaną i czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 848
Kurki ryżowe ze śliwkami, śmietaną i czekoladą
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 32%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śliwek węgierek
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka selera do dekoracji

Opis przygotowania:

Śliwki oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ przełożyć do miski i zasypać cukrem pudrem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu ubić tłuczkiem i lekko przestudzić. Następnie zasypane wcześniej cukrem śliwki połączyć z ubitym ryżem i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Śmietanę przelać do kubka, rozmieszać ją z jedną łyżką cukru, mielonym cynamonem i dodać do potrawy. Czekoladę gorzką połamać na małe kawałki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną i natką selera.

0 komenatrzy

Podobne przepisy