Anmitsu

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g fasoli adzuki
  • 250 ml zaparzonej zielonej herbaty (z jednej torebki)
  • 2 wiśnie do dekoracji
  • 1 łyżka agaru spożywczego (lub żelatyny spożywczej)
  • 1 kleistego ryżu
  • 1 ananas
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Fasolę zalać 1 l wody i moczyć przez 3 godziny. Do namoczonej fasoli wsypać brązowy cukier, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem na miazgę i wyłożyć na talerz. Do przestudzonej herbaty wsypać agar spożywczy oraz 1 łyżkę cukru białego, wymieszać i odstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Wówczas wyciągnąć z lodówki, pokroić w kostkę i dodać do fasoli na talerzu. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, po czym wsypać do niego pozostały biały cukier i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Uformować z niej małe kulki i dodać do składników na talerzu. Owoce umyć i osaczyć z wody. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać ze skóry i podzielić na plastry. Pokrojone owoce dodać do całości. Gotowy deser udekorować wisienką.

0 komentarzy