Amanattō

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1810
Amanattō
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli adzuki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki syropu klonowego

Opis przygotowania:

Fasolę umyć, osączyć z wody, przesypać do rondla, wlać wodę i moczyć przez 3 godziny. Następnie wsypać do niej 1 szklankę cukru białego, sól i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę, uformować z niej ręcznie małe kluski i skropić je syropem klonowym. Cukier brązowy przesypać na talerz i obtoczyć w nim przygotowane wcześniej kluski. Wszystko przełożyć na talerz i pozostawić przez 30 minut, aby się lekko osuszyły.

Komentarze (0)