Wołowina ze szpinakiem, pieczarkami i bobem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2095
Wołowina ze szpinakiem, pieczarkami i bobem
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 30 g bobu
  • 25 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Szpinak posiekać drobno. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i majerankiem. Następnie składniki wymieszać i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej bób i posiekany szpinak. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów