Parfait owocowy z prażonymi gruszkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g lodów waniliowych
  • 20 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 gruszki faworytki

Opis przygotowania

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Rabarbar pokroić w kostkę i dodać do truskawek w mikserze. Składniki w mikserze zasypać 1 łyżką cukru pudru i razem zmiksować. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w słomkę. Pokrojone gruszki lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku, potem przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przyrumienić na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Śmietanę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać lody waniliowe i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie w pucharkach deserowych układać na przemian zmiksowane wcześniej truskawki i rabarbar wraz z masą z lodami. Całość posypać prażonymi gruszkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy