Nugat torrone z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3785
Nugat torrone z czekoladą
fot. Migle Seikyte / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Nugat:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 białka jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Opis przygotowania:

Żurawinę sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Do rondla wsypać cukier, zalać go zimną wodą, po czym dodać miód i całość rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Rozpuszczoną masę doprowadzić do wrzenia, aby zaczęła się pienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia. Białka przełożyć do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wlewać stopniowo gorącą, rozpuszczoną masę, cały czas miksując mikserem. Następnie dodać do tego płatki migdałowe oraz sparzoną wcześniej żurawinę. Całość dokładnie i szybko wymieszać łopatką, gdyż składniki gęstnieją i przełożyć na tacę na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Wszystko zawinąć papierem i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie zastygnięte składniki wyciągnąć i odwinąć z papieru. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Zalać nią nugat na tacy i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów