Tarta ziemniaczana z boczkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g tartego sera Gouda
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia.

Na ciasto nałożyć pokrojony boczek i plastry ziemniaków. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartym serem Gouda, dodać świeże gałązki tymianku, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy