Szaszłyki z podgrzybków w cieście

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Szaszłyki z podgrzybków w cieście

    Dodane przez: wd2005

    Maya83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 40 g świeżych podgrzybków
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania

Podgrzybki umyć, osączyć z wody, oczyścić i odciąć trzonki. Kapelusze w pokroić w plastry o grubości 3 mm.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą, mieloną kolendrą i pieprzem. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej grzyby, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i nabić na patyczki szaszłykowe.

0 komentarzy

Podobne przepisy