Okoń z kapustą pekińską i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1462
Okoń z kapustą pekińską i szparagami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z okonia
  • 20 g zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na małe kawałki. Szparagi zielone również pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą w tak, aby nie wystawały ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić z jedną łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu, dodać do tego pokrojoną kapustę pekińska i ugotowane wcześniej szparagi. Wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Filety z okonia oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów