Krewetki w cieście smażone ze shitake

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g mrożonych krewetek
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 liście sałaty
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 ml wody
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć do naczynia. Szczypiorek pokroić drobno. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, zalać wodą, wbić do niej jajko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ciasto powinno być lejące i bez grudek.
Następnie oproszone składnikami krewetki zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym razem z pokrojonymi wcześniej grzybami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę w naczyniu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy