Krewetki w cieście smażone ze shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1740
Krewetki w cieście smażone ze shitake
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g mrożonych krewetek
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 liście sałaty
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 ml wody
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć do naczynia. Szczypiorek pokroić drobno. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, zalać wodą, wbić do niej jajko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ciasto powinno być lejące i bez grudek.

Następnie oproszone składnikami krewetki zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym razem z pokrojonymi wcześniej grzybami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę w naczyniu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów