Ciasto mocca

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2971
Ciasto mocca
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziaren kawy do dekoracji ciasta
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • Ciasto białe:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Płatki migdałowe przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić.

Przygotować białe ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, wsypać sól i razem ubijać. Następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i ubijać na jednolitą masę, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną wysmarowanym masłem papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować ciemne ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec wsypać do tego kakao, wszystko dokładnie zmiksować, następnie wyłożyć również na wysmarowany masłem papier do pieczenia i piec jak poprzednie ciasto. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy, przełożyć na stolnicę i przestudzić.

Serek homogenizowany zmiksować z 0,5 łyżeczki mielonej kawy, po czym część zmiksowanych składników rozsmarować łopatką na górze ciemnego ciasta i nałożyć na nie białe ciasto. Oba ciasta dobrze do siebie docisnąć ręcznie, po czym na całe białe ciasto wyłożyć pozostały zmiksowany ser z kawą.

Następnie ciasto posypać 0,5 łyżeczki mielonej kawy, udekorować całymi ziarnami kawy i oprószyć prażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów