Tatar z ryżem, warzywami i wasabi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3522
Tatar z ryżem, warzywami i wasabi
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 25 g pasty wasabi
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 arkusz suszonych glonów nori
  • 1 biała rzepa
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cieniutką słomkę. Marchew z selerem obrać ze skóry, włożyć razem do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, seler pokroić na kawałki, a marchew rozgnieść na miazgę widelcem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie posypać go sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Polędwicę wołową przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonego mięsa wbić jajko, wlać sos sojowy i dodać osaczoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do składników na talerzu wraz z ugotowanym selerem, rozdrobnioną marchwią i pastą wasabi. Rzepę białą obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonymi nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów