Ciasto Napoleon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1239
Ciasto Napoleon
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 300 g płatków migdałowych
  • 200 ml syropu klonowego
  • 30 g truskawek
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka letniej wody
  • Krem:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i przełożyć je płatami na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Każdy płat ciasta piec osobno na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: laskę wanilii rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym przekrojoną wraz z nasionami dodać do 1 szklanki mleka w rondlu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu mleko odcedzić na sicie, ponownie przelać je do rondla i postawić do małym ogniu. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier, mąkę, wlać jedną szklankę niegotowanego mleka i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie przelać do ogrzewanego mleka w rondlu, wymieszać i ogrzewać do czasu, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na każdą warstwę upieczonego wcześniej ciasta.

Orzechy włoskie oraz płatki migdałów przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem klonowym i nałożyć na każdą warstwę ciasta z kremem. Następnie warstwy ciasta nałożyć jedna na drugą i docisnąć do siebie. Na górną wierzch nałożyć truskawki z jagodami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy