Pitaja z morelami, lodem i imbirem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1602
Pitaja z morelami, lodem i imbirem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 g lodów waniliowych
  • 100 g lodów truskawkowych
  • 15 g suszonych moreli
  • 6 owoców czerwonej pitaji (smoczego owocu)
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:

Morele suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Pitaje umyć osączyć z wody, przekroić na połówki, wydrążyć z nich miąższ i dodać go do sparzonych moreli na talerzu. Imbir obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie do składników na talerzu nałożyć lody, dodać zrumieniony wcześniej imbir i wszystko posypać tartą skórką pomarańczową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów