Małże z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1580
Małże z boczkiem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g przegrzebek mrożonych
  • 25 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwek w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • pęczek rukoli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do rukoli. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Odcięte muszle sparzyć wrzącą wodą i dodać do składników na talerzu. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać że skóry i pokroić na drobne kawałki. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go. Następnie wlać do niego 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać pokrojoną marchew, smażyć przez minutę, po czym wlać do tego wino wytrawne i dodać pokrojone pomarańcze. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć przełożyć do muszli na talerzu. Wszystko polać pozostałą oliwą z oliwek, udekorować pokrojoną cytryną i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów