Placki z ostrygami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3516

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 4 mrożone ostrygi
  • 4 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Ostrygi rozmrozić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne, wodę mineralną i całość dobrze wymieszać.
Następnie dodać do tego pokrojony szczypiorek i ponownie wszystko wymieszać. Ostrygi przełożyć na rozgrzany olej na patelni, lekko je zrumienić, po czym wlać do tego chochelką wymieszane składniki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać słodko-kwaśnym sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy