Placki z ostrygami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1652
Placki z ostrygami
fot. sjsharktank / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 4 mrożone ostrygi
  • 4 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Ostrygi rozmrozić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne, wodę mineralną i całość dobrze wymieszać.

Następnie dodać do tego pokrojony szczypiorek i ponownie wszystko wymieszać. Ostrygi przełożyć na rozgrzany olej na patelni, lekko je zrumienić, po czym wlać do tego chochelką wymieszane składniki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.

Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać słodko-kwaśnym sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów