Gołąbki mięsne z sałatą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 ml oleju
  • 1 duża główka sałaty lodowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczonego pasztetu drobiowego ze śliwką
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Sałatę lodową oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i osączyć z wody Sałatę podzielić na liście i przełożyć na stolnicę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.

Przygotować farsz: mielone mięso wołowe i wieprzowe przełożyć do miski. Pasztet drobiowy pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mieloną kolendrę i posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić jajko, wyrobić ręcznie i nałożyć łyżką na liście sałaty.

Wszystko zawinąć w rulony, obwiązać nicią, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać bułka tartą, zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili zarumienienia się sałaty.

0 komentarzy

Podobne przepisy