Naleśniki z syropem klonowym i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 779
Naleśniki z syropem klonowym i jajkami
fot. planetc1 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Wlać do tego roztopione masło, mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietany. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i wysmarować syropem klonowym. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili ścięcia białek. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy