Dynią z czarnym ryżem i gorgonzolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1752
Dynią z czarnym ryżem i gorgonzolą
fot. nebulux76 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 20 g tartego sera gorgonzola
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 0,5 szklanki białego półsłodkiego wina Choya Silver
  • 0,5 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą woda, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać winem, dodać masło oraz szczyptę soli i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości miąższu. Wówczas wsypać do tego tarty ser gorgonzola, wymieszać i dusić do chwili rozpuszczenia się sera. Następnie dodać odparowany czarny ryż, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów