Makaroniki kokosowo-migdałowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g tłuczonych pistacji
  • 30 g migdałów
  • 4 białka jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Następnie postawić ją na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Białka jaj włożyć do miski, wsypać do nich cukier puder oraz sól i razem ubijać trzepaczką przez 1 minutę. Do ubitych składników wlać ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną masę czekoladową, po czym wsypać wiórki kokosowe oraz 50 g tłuczonych pistacji (pozostałe pistacje pozostawić do dekoracji deseru). Całość dokładnie wymieszać łyżką, zawinąć w folię spożywczą razem z miską i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i odwinąć z folii. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym łyżką od lodów nałożyć na nią składniki z miski. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz, posypać pozostawionymi pistacjami i migdałami.

0 komentarzy

Podobne przepisy