Anyżowka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2183
Anyżowka
fot. Dana Moos / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml czerwonego wina Pinot Noir
  • 300 białego ginu
  • 30 ml esencji do alkoholi Absynt Orange
  • 3 ziarna czarnego pieprzu (rozgniecione)
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 anyże gwiaździste
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 1 skórka z cytryny

Opis przygotowania:

Wino czerwone przelać do rondla, dodać do niego anyż gwiaździsty, cynamon, kardamon i skórkę cytrynową oraz pomarańczową. Całość zasypać cukrem pudrem, wsypać do tego rozgniecione ziarna czarnego pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu przecedzić przez sito, a sam płyn lekko przestudzić. Do przestudzonego płynu wlać biały gin, dokładnie wymieszać, przelać do kieliszka i udekorować anyżem gwiaździstym.

Komentarze (0)