Kanapki z szynką i pastą łososiową

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 8 kromek chleba razowego
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • pęczek świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz biały
  • Pasta:
  • 40 g wędzonego łososia
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry. Kromki chleba razowego wysmarować jogurtem greckim i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: łososia przełożyć do maszynki do mięsa, zmielić na jednolita masę, przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym.
Następnie dodać do tego tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wysmarowany jogurtem chleb. Dodać do tego plastry szynki i pokrojone wcześniej ogórki.
Wszystko udekorować gałązkami świeżego majeranku.

0 komentarzy

Podobne przepisy