Tatar z kiełbasą, jajkiem i grzankami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 jajka przepiórcze
  • 1 jajko kurze
  • 1 cebula
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno do miski. Kiełbasę wiejską pozbawić skóry, pokroić drobną kostkę i dodać do posiekanej natki zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników wraz z przepuszczoną przez maszynkę do mięsa polędwicą wołową. Wbić do tego jajko kurze, oprószyć wszystko szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i pieprzem. Całość wymieszać ręcznie, przełożyć na talerz, obłożyć rukolą i skropić oliwą z oliwek. Następnie jajka przepiórcze wbić do rondla z 2 szklankami gotującej się wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z wody, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do potrawy. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy