Jajka w cieście z warzywami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 pomidorków cherry
  • 6 łyżek oleju
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 biała rzepa
  • sól
  • pieprz
  • garstka świeżej bazylii
  • Ciasto:
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w małe ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojone warzywa, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek.
Przygotować ciasto: mąkę przespać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać mleko i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i nałożyć na nie rozmieszane składniki ciasta. Całość smażyć na średnim ogniku na złoty kolor.
Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu wraz z pomidorkami cherry. Udekorować listkami świeżej bazylii.

0 komentarzy

Podobne przepisy