Łosoś marynowany z ziemniakami i śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów ze świeżego łososia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • Marynata:
  • 200 ml białego ginu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: łososia pokroić na cienkie kawałki, przełożyć do miski, oprószyć go kolorowym pieprzem, obłożyć zielonym koperkiem i skropić olejem. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i dodać całości. Gin wymieszać z cukrem, solą i zalać tym całość. Wszystko zawinąć folią spożywczą i wstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz z wyjątkiem zielonego koperku. Koperek zielony z marynaty zmiksować mikserem i odstawić do polania potrawy.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc na miazgę i dodać do składników na talerzu. Następnie zalać je śmietaną kremówką, oprószyć pieprzem i dodać zmiksowany wcześniej zielony koperek z marynaty.

0 komentarzy

Podobne przepisy