Łosoś marynowany z ziemniakami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 968
Łosoś marynowany z ziemniakami i śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżego łososia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • Marynata:
  • 200 ml białego ginu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: łososia pokroić na cienkie kawałki, przełożyć do miski, oprószyć go kolorowym pieprzem, obłożyć zielonym koperkiem i skropić olejem. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i dodać całości. Gin wymieszać z cukrem, solą i zalać tym całość. Wszystko zawinąć folią spożywczą i wstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz z wyjątkiem zielonego koperku. Koperek zielony z marynaty zmiksować mikserem i odstawić do polania potrawy.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc na miazgę i dodać do składników na talerzu. Następnie zalać je śmietaną kremówką, oprószyć pieprzem i dodać zmiksowany wcześniej zielony koperek z marynaty.

0 komenatrzy

Podobne przepisy