Zrazy z enoki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1871
Zrazy z enoki
fot. drs2biz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 500 g grzybów enoki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz
  • natka jarmużu do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie sparzyć ją wrzącą wodą, odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i przełożyć na talerz. Mięso podzielić na kotlety o grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i nałożyć na rozbite mięso. Grzyby enoki dokładnie oczyścić i dodać do składników. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Wszystko skropić sosem sojowym i smażyć pod przykryciem z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu dodać do kapusty na talerzu i udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów