Zrazy z enoki

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zrazy z enoki

    Dodane przez: iwona

    drs2biz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 500 g grzybów enoki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz
  • natka jarmużu do dekoracji

Opis przygotowania

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie sparzyć ją wrzącą wodą, odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i przełożyć na talerz. Mięso podzielić na kotlety o grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i nałożyć na rozbite mięso. Grzyby enoki dokładnie oczyścić i dodać do składników. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Wszystko skropić sosem sojowym i smażyć pod przykryciem z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu dodać do kapusty na talerzu i udekorować natką jarmużu.

0 komentarzy

Podobne przepisy