Paszteciki z kurczaka i grzybów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1829
Paszteciki z kurczaka i grzybów
fot. irrational_cat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g świeżych podgrzybków
  • 200 ml słodkiego sosu chili
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek świeżego estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, podgrzybki oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do małych foremek do pieczenia ciasta. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podgrzybki oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego świeży estragon i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Następnie dodać do tego pokrojone podgrzybki, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wlać wino wytrawne, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do ciasta w foremkach. Całość nakryć pozostałym ciastem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na talerz, dodać do tego sałatę strzępiastą i słodki sos chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów