Knedliki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5178
Knedliki
fot. Dezidor (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 2 duże bułki zwykłe
  • 400 g mąki
  • 30 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 proszek do pieczenia
  • sól

Opis przygotowania:

Bułki kroimy w kostkę i razem z masłem smażymy na patelni na lekko złoty kolor. Do miski wsypujemy mąkę, połowę proszku do pieczenia, jajko, mleko, sól i wyrabiamy na gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy usmażoną bułkę. Jeszcze raz wyrabiamy całe ciasto i zostawiamy je do 5 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na połowę, formujemy z niego dwie długie bułki, tak jakby bagietki i gotujemy około 20 minut na małym ogniu przewracając je na drugą stronę po połowie gotowania. Po ugotowaniu wyciągamy, osuszamy i kroimy. Podajemy z ketchupem lub okraszone tłuszczem.

3 komentarze

Odkąd wypróbowałam w Czechach szaleję za knedlikami :D Z gulaszem pycha!

pyszny jest knedel z gulaszem:))

Z ketchupem??? To zbrodnia na knedliku...

Podobne przepisy